Ninatapika..
Door: Chrissy
Blijf op de hoogte en volg Chrissy
11 Juli 2016 | Tanzania, Muleba
Met de brandende zon in onze nek wandelden Kelly en ik die middag richting Muleba (wat een paar uur wandelen zou zijn, dus eigenlijk iets is wat alleen mzungu doen, Tanzanianen verklaren ons maar voor gek). Eerst liepen we een heel stuk omlaag, door bananenplantages en kleine dorpjes, waar we regelmatig werden nageroepen (WAZUNGUUU!!) of hordes kinderen achter ons aan hadden lopen. Ook kwamen we nog een patiënt tegen, wie ik op de male ward een aantal dagen had behandeld en ons vrolijk binnen uitnodigde (erg leuk om te zien hoe dankbaar familie kan zijn, maar ook hoe mensen leven hier). Daarna vervolgden we ons pad. Bij de witte kerk naar rechts was de beschrijving. Eenmaal bij een witte kerk aangekomen, heb ik stug aangehouden dat we naar rechts moesten. Kelly twijfelde, want achter de kerk langs liep een weg die er veel leuker uitzag. Toch zijn we voor de kerk naar rechts gegaan. Helaas, want na 2,5 uur lopen kwamen we op een weg uit met auto’s, waar je alleen moet gaan lopen als je een 2 meter dikke muur om je heen hebt, oftewel, we waren hartstikke om en fout gelopen. De weg die we hadden afgelegd vanaf de witte kerk was 10km lang (volgens een bord langs de weg), wat we de 2 uur daarna dus weer sip terug hebben gelopen. Met lege waterflessen en beginnende hoofdpijn waren we maar al te blij toen we een dronken man tegen kwamen die ons een ‘shortcut’ naar Rubya wees. Met verbrande kuiten (ja we zijn gebrandmerkt, je ziet echt een strook rood, inmiddels bruin, lopen) en lichte frustratie, kwamen we na een aantal keer een verkeerde klim omhoog te hebben gemaakt (ik kan helaas niet over rotsen heen groter dan mijzelf..) eindelijk weer thuis. Naar schatting zo’n 30-35km in de benen, en achteraf gezien gaf het ons toch wel een goed gevoel, maar nog steeds erg jammer dat ik de verkeerde rechts bij de kerk heb aangehouden. Nouja, kunnen we ons in ieder geval binnenkort weer een middag vermaken!
Maandag 4 juli tm donderdag 7 juli
Deze week startten Kelly en ik op de kinderafdeling. Hier zou nog een Tanzaniaanse dokter staan, maar ook de Nederlandse arts zou deze week op die afdeling beginnen. Erg leuk dus, want dan hadden we eindelijk wat meer Nederlandse aanspraak op de afdeling en iemand om de frustraties mee te delen. Het was redelijk rustig op de afdeling, dus meestal waren Kelly en ik vroeg klaar. Al vinden we soms het eigenlijk maar niks dat de werkdagen hier zo chill zijn, want je gaat je er wel af en toe een beetje nutteloos bij voelen. Er lagen helaas wel een aantal erg zieke kinderen op de afdeling, waarvan je je elke dag weer afvraagt of ze de morgen halen. Erg sneu om te zien en ook voel je je er maar machteloos bij. Donderdag was een feestdag hier in Tanzania (saba saba, letterlijk zeven zeven), wat iets te maken had met business-man day, waarvan ik de betekenis nog steeds niet volledig snap, maar omdat we wel zin hadden om te werken zijn we dat dus gewoon gaan doen. Gelukkig leefde iedereen nog.
Verder hebben we die week bij de Nederlandse arts en haar man (dus ook dokter in het ziekenhuis) echt Kihaya food gegeten (dat is dus deze streek van Tanzania), was lekker en gezellig! Ook hebben we behoorlijk wat gelezen, 2 dagen zonder elektriciteit gezeten (eigenlijk niets speciaals dus), zijn er weer 2 ananassen doorheen gegaan (lekker!), zijn we de eerste kakkerlak in Rubya tegen het lijf gelopen (ik had handschoenen aangetrokken en m vastgepakt (oke hij was niet bij zijn volledige bewustzijn), maar mijn weg naar buiten werd geblokkeerd omdat Kelly hem liever verdronken wilde hebben. Wat zij vervolgens dapper heeft gedaan), zijn we verliefd op een aantal mooie lieve baby’s van de afdeling, hadden we in ons huisje nog wat aanloop en hebben we dus weer volop genoten.
Vrijdag 8 juli
5 uur ’s ochtends, ik heb Kelly met luid overgeef-geluid wakker gemaakt. Helaas, ik was ziek. Na 2,5 uur van misselijkheid en nogmaals overgeven, wilde ik om half 8 eigenlijk toch proberen te gaan werken, maar maargoed dat Kelly me wijze raad gaf want niet veel later hing ik weer met mijn hoofd in een emmer. Wat een dag. Later bleek ik ook nog koorts te hebben en op aandringen van Kelly, de Nederlandse arts en nog een dokter uit het ziekenhuis heb ik me voor de zekerheid op malaria laten testen, gelukkig was deze test negatief (ik heb nu dus zowaar een eigen ziekenhuisdossier, waar Kelly heel grappig mijn behandeld arts in is, haha). Maar eerlijk gezegd was ik zelf ook wel bang aan het worden, want als je je in een ver land zo ziek voelt, ga je gekke dingen denken. Gelukkig kreeg ik van alle kanten lieve hulp en heeft Kelly die dag super goed voor me gezorgd!
Zaterdag 9 juli en Zondag 10 juli
Ik voelde me weer iets beter, en doordat we eigenlijk met Maud en Coco in Bukoba hadden afgesproken besloten ik en Kelly om dan toch die kant op te reizen. Het ging redelijk goed, ik ben ’s avonds zelfs nog uit geweest (ik sta momenteel bekend om mijn houten heupen, mensen bieden me denkbeeldig olie aan zodat ik beter kan dansen), maar de dag erop voelde ik me weer ziek. Gelukkig konden Kelly en ik mee terug rijden met de Nederlandse arts en haar man, met wie we die nacht uit waren geweest (plus nog een vriend, Maud en haar vriend), zodat ik niet in een overvolle dalla dalla met een plastic zakje hoefde te zitten en Kelly niet door de dalla dalla ‘anatapika anatapika!’ hoefde te gillen om de dala dalla te stoppen. Het weekend in Bukoba was erg leuk geweest, maar eenmaal thuisgekomen is er behalve slapen niet veel meer van de grond gekomen.
Maandag 11 juli
Helemaal de oude ben ik niet, maar ik heb wel gewoon gewerkt. Helaas is er van het weekend dan toch wel een van onze patiëntjes overleden. Erg sneu en ik hoop dat ze niet veel pijn heeft hoeven hebben.
Verder was er deze dag niet veel speciaals. Ik had nog tijd voor wat pumzika (uitrusten) en Kelly heeft nog wat in Nyakelembe ‘geshopt’. Op naar een nieuwe week! (hopelijk zonder tapika..)
11 Juli 2016 - 18:39
Nathalie:
Hey Chrissy,
Wat een wandeltocht!! Wel knap dat jullie het vol hebben gehouden en dat zonder water en wat omwegen.
Wat is kihaya? is dat iets van groente met rijst met kruiden?
Leuk dat jullie nu op de kinderafdeling staan met een Nederlandse dokter.
Hopelijk ben je inmiddels weer wat opgeknapt!
Hier weer eens scriptie ellende. vorige week eeuwen bezig geweest met SPSS en toen kwam mijn andere begeleider er vandaag mee dat dat niet de juiste manier is om de vraag te beantwoorden.... zucht. Dus ben vandaag weer opnieuw begonnen.
Hier is het wel eindelijk opgehouden met elke dag regen, inmiddels schijnt de zon regelmatig, alleen heb ik hem nog niet veel gezien.
Vanavond ga ik weer hardlopen met de dames, ben benieuwd. ik heb een route gemaakt (daar ben ik niet zo goed in. laatst zijn we verdwaald en de keer daarvoor zaten er heel veel viaducten in haha.)
ben benieuwd naar de rest van het verslag, maar dat zal nog wel volgen...
Liefs,
Nathalie -
11 Juli 2016 - 19:31
Irene:
Lieve Chrissy,
Jullie hebben een aardige wandeling gemaakt! Als je hier was geweest, had je volgende week zo met je moeder en je zus de vierdaagse kunnen lopen. 40 km per dag moet je ook wel bijna aankunnen, zeker op wegen die beter te bewandelen zijn. Vervelend dat je niet lekker was daar. Maar dat zat er een week geleden ook al aan te komen. toen was je ook al niet lekker en ben je maar gewoon doorgegaan. Fijn dat het inmiddels weer wat beter gaat, maar een volgende keer in het weekend toch maar even uitzieken! Maar ja , dat moet je natuurlijk zelf weten. En wat dat dansen betreft, lekker gewoon doorgaan!!! Het zal vanzelf wel soepeler gaan ,als je het daar blijft doen. Over een tijdje heb je die olie niet eens meer nodig. En wat een held, dat je nu zomaar die kakkerlak durfde te pakken, al is het dan met plastic handschoenen en was hij niet helemaal bij bewustzijn. Zo ga je elke keer een stapje verder. Ik wens jullie de komende week ook weer veel ervaringen en plezier toe en let een beetje op jezelf en doe het tussendoor ook een beetje rustig aan, als je niet lekker bent. Wel fijn dat Kelly zo goed voor je gezorgd heeft. Zo'n vriendin moet je koesteren.
lieve groetjes, Irene -
11 Juli 2016 - 20:31
Gerrit Camps:
Hoi Chrissy.
Ha jullie maken wel vorderingen ..
Het gaat wennen dat Africaanse manier van leven .
Maar het zal niet eigen worden .
Dat zit niet in de westerse cultuur.
Maar dat je zomaar ziek word in Africa is wel om voorzichtig .
te zijn .
Kan ook van parasieten zijn.
Nog niet omgekeken naar een nieuw kippetje?
Als je de weg kwijt bent altijd de stand van de zon in de gaten houden
Is een hulpmiddel.
Nou hier is het weer aangenaam buiten al drijgt de weerman met water.
Wij wensenjullie weer een aangename week en veel lieve groetjes van
Tiny en Ger. -
11 Juli 2016 - 21:12
Mam En Pap:
Hallo Lieve dochter,
Het lijkt me nogal wat om zo'n jong patiëntje te verliezen. Je beschrijft het ogenschijnlijk even tussen de regels door, maar ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is. Zeker niet als je wat gaat voelen voor zo'n kleine kruumel.
Fijn trouwens dat je je weer een beetje beter voelt. We hadden toch wat zorgen en dan ligt Venray ineens erg ver weg van Tanzania. Maar met al die dokters om je heen en niet te vergeten Kelly, wisten we dat het wel goed zou komen.
Kakkerlakken zijn trouwens nogal onverwoestbare wezentjes. Ze schijnen zelfs een atoombom te kunnen overleven. Dus vermoedelijk zit die alweer onder jouw bed of die van Kelly :-) Volgende keer trouwens eerst een foto maken voordat je krioelende indringers buiten de deur zet (of zelfs verdrinkt!! Niets voor jou!). Ik ben wel benieuwd naar dat Afrikaans wild.
Veel groetjes,
mam en pap xxx -
11 Juli 2016 - 21:26
Nel:
Heej Crissy.
Dit is niet zoon vrolijk verhaal, de weg kwijt, erg ziek, gelukkig heb je Kelly, een goede dokter voor jou. stroom uitval ( voor de zoveelste keer). Maar toch ook weer genoten van je verhaal.
Gisteren was het hier ook Afrikaans weer. wat was het warm, maar ook dat hebben we overleefd. Vandaag weer lekker weer ong. 22 gr.
Volgend weekend de bruiloft van Mike en Marlous.
Wij mogen ook naar het feest. Dat wordt kamperen........We hebben de tent al uitgeprobeerd, wat heet opgezet. dat ging goed(wij zijn helemmaaaal geen kampeerders hihih, nog niet in geslapen, dat doen we in het zuiden, ben benieuwd. Maar het zal wel los lopen.
We zullen zondag avond wel brak zijn als we thuis komen.
Maar je zult zeker wel iets horen van het feest, foto"s enzo.
Now meid, doe rustig aan dat je snel weer de oude bent.
Tot volgende week.
Wellse greetssssss -
12 Juli 2016 - 11:49
Ineke.:
Hi, Chrissy..
Wat een belevenissen...We kijken altijd uit naar je avonturen..
Triest hoor dat dat kindje overleed...
Als je terug bent kunt je ingetrained met de 4- daagse meedoen denk ik.. -
13 Juli 2016 - 07:13
Mirjam:
hoi Chrissy,
Was weer een heftig weekje!! in een paar regels gebeurt er een héle
boel, ik hoop dat je weer gauw een beetje opknapt , ik geloof
dat uitrusten en uitzieken wel een beetje helpt!!!
Beterschap Chrissy, groetjes aan Kelly!!
veel liefs, Mirjam
15 Juli 2016 - 06:16
Opa De Bree:
Bedankt voor het regelmatige verslag van jouw (en je collega vriendin) avonturen.
Je heb nu zeker een beetje het vierdaagse gevoel.
Je moeder en Marloes zullen wel weer van de partij zijn.
Dapper hoor. (zal wel in de familie zitten)
16 Juli 2016 - 17:01
Hans En Vera:
Ha die Chrissy,
Gelukkig gebeuren er genoeg dingen tijdens een week dat vermeldenswaard is.
Jammer dat jij je zo ziek gevoeld hebt. Hopelijk zijn er medicijnen die afdoende werken.
Iedereen heeft eigenlijk al gezegd wat ik ook zeggen wilde, dus rest mij in ieder geval je te bedanken dat je toch maar weer een spannend verslag hebt geschreven. Veel dank daarvoor en veel beterschap gewenst. En inderdaad in het gezin van jouw opa werd altijd al erg veel en ver gelopen.......
veel liefs
Hans en Vera. -
11 Augustus 2016 - 08:03
Jackelien:
Ooh jeetje wat naar zeg, hopelijk gaat het nu weer wat beter (ik hoop dat zometeen in je verhalen te lezen haha) en heb je nergens meer last van!! Ik zag je foto 'bijna thuis' en moest wel lachen, ben benieuwd of je snel de heuvels/rotsen/uitzichten en dergelijke gaat herkennen omdat vast niet overal wegbewijzering staat zoals in Nederland.. Leuk om te lezen weer!